WORMERLAND - De uitspraak die werd gemaakt tijdens de startbijeenkomst van 27 mei j.l. 'dat groen meer is dan een kleur', is door de drie raden omgezet in daden. De wens is een gezamenlijk onderzoek met als centrale onderzoeksvraag ‘Hoe kunnen Wormerland, Oostzaan en Landsmeer komen tot een toekomstbestendige vorm van samenwerking?’. Dat is nieuw, want hoewel de gemeenten individueel al onderzoek hebben gedaan naar hun bestuurlijke toekomst, is een gezamenlijk onderzoek naar de groenlandelijke variant nog niet eerder gedaan.

Opbrengst van de zomer: werkgroep WOL, onderzoeksopdracht en onafhankelijk voorzitter

Op woensdagavond 18 september 2024 besprak ‘werkgroep WOL’ - die bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeenteraden van Landsmeer, Oostzaan en Wormerland onder leiding van onafhankelijk voorzitter Guido Wallagh, de eerste gezamenlijke voorstellen over hun bestuurlijke toekomst. De werkgroep heeft in de zomer niet stilgezeten en heeft de wens geuit een gezamenlijk onderzoek te doen, waarin mogelijkheden, kansen en bedreigingen van ambtelijke en bestuurlijke samenwerking in kaart worden gebracht. De uitkomst van het onderzoek moet voor het eind van het jaar gereed zijn en richting geven aan vervolgstappen. Daarnaast moet het onderzoek inzicht geven in wat er nodig is om tot een toekomstbestendige vorm van samenwerking te komen. Het onderzoek is een aanvulling op wat de gemeenten individueel hebben onderzocht en eerdere resultaten en individuele wensen en ambities worden betrokken in het onderzoek. Drie onderzoeksbureaus zijn gevraagd een voorstel te schrijven en hieruit is een voorkeur geselecteerd door de werkgroep.

Planning proces voor de komende tijd:

ook in onderzoeksproces staat samenwerking centraal

Het onderzoeksvoorstel wordt in september aangeboden aan en besproken door de raden.

Wanneer de raden van Wormerland, Oostzaan en Landsmeer instemmen met het onderzoeksvoorstel, wordt begin oktober al een startbijeenkomst met de werkgroep WOL gepland. De raden hebben de ambitie om het onderzoek eind 2024 af te ronden.

Het onderzoeksbureau gaat aan de slag met het inventariseren van de feiten en gebruikt hiervoor documenten, ambities en afspraken van de gemeenten (denk aan coalitie- en raadsakkoorden, begrotingen, visiedocumenten, rapportages ed.). Op basis hiervan maakt het bureau ‘opgavenprofielen’ en worden voor- en nadelen en kansen en bedreigingen in kaart gebracht van de groenlandelijke varianten: bestuurlijk of ambtelijk fuseren. De voltallige gemeenteraden en andere belangrijke partners zoals de colleges en ambtelijke organisaties en ook de provincie en regio worden op tussen oktober en november 2024 geïnformeerd, betrokken en bevraagd over de aanpak en de uitkomsten. De ambitie is om in december 2024 een rapportage te hebben, die aanknopingspunten geeft voor de toekomst van de groenlandelijke variant.

3 stappen: Voorbereiding, Regie en besluit

Om het traject zorgvuldig te laten verlopen en hebben de drie gemeente(raden) een proces afgesproken om plannen voor te bereiden, te bespreken, voor te leggen en te laten toetsen en door de raden vast te laten stellen. De onafhankelijk voorzitter begeleidt het gehele proces.

In de 'werkgroep WOL' worden plannen voorbereid, besproken en ingediend.

De individuele gemeenten toetsen vervolgens de plannen bij hun eigen achterban en bieden deze vervolgens aan hun raden aan. In Wormerland vindt de toetsing plaats door de begeleidingscommissie Bestuurlijke Toekomst, in Oostzaan door de werkgroep Bestuurlijke Toekomst en in Landsmeer door de regiegroep Bestuurlijke Toekomst. Besluitvorming vindt vervolgens plaats in de eigen raden op voorbereiding van de commissie, werkgroep of regiegroep.