Het neerslagtekort loopt inmiddels tegen de 225 mm. Weliswaar viel er afgelopen weekend her en der zo'n 10 mm. regen, maar dat was een druppel op de gloeiende plaat. De komende dagen lijkt het weer droog te blijven, en warm. Met name oudere dijken in de regio's Waterland en Zaanstreek zijn gevoelig voor droogte. Deze oude dijken hebben een kern van veen, met daarover een kleikap. Veen kan snel uitdrogen, waardoor een dijk kwetsbaarder wordt.
59 kilometer
Vanaf maandag 1 augustus lopen de inspecteurs van het hoogheemraadschap in tweetallen 59 kilometer aan droogtegevoelige dijken af om de conditie te beoordelen. Ze letten op scheuren, natte plekken, veranderende begroeiing, vervorming en droogval in dijksloten. Een prikstok en een maatkaart (zie foto) zijn hierbij goede hulpmiddelen. Schades worden gefotografeerd en met gps-gegevens in een speciale app gezet.
Maatwerk
Bij een diepe scheur kan het binnenste veen in contact komen met de buitenlucht en sneller uitdrogen. Een natte plek kan wijzen op een lekkage. De schades worden gefotografeerd en met plaatsbepaling in een app gezet. Op kantoor beoordelen dijkbeheerders de schadebeelden en of de schade direct verholpen moet worden. Bij directe reparaties zijn er verschillende methodes voor handen, afhankelijk van het type dijk en het type schade. Het is dus echt maatwerk. Hierbij werken de dijkbeheerders samen met de mensen van de afdeling Onderhoud & Crisisbeheersing.
Verder oplopend neerslagtekort
Bij een verder oplopend neerslagtekort tot 275 mm. komen meer dijken in het Hollands Noorderkwartier in aanmerking voor een droogte-inspectie. Dat gebeurde ook in 2018, toen het neerslagtekort opliep tot wel 300 mm. Voorlopig wordt er geen regen van betekenis verwacht. Hoe snel het neerslagtekort oploopt, is ook afhankelijk van de warmte en zonneschijn. Naast uitblijvende regen is verdamping van invloed op het tekort.