Met de nieuwe Molenroute ontdek je al fietsend de bijzondere molens in de Zaanstreek en de rijke geschiedenis waarvan zij deel uitmaken. In de Zaanstreek draaiden ooit meer dan duizend molens. Tot ver in de 19e eeuw werd er rijst gepeld, olie geslagen, hout gezaagd, papier geschept en verf gemalen. Vereniging De Zaansche Molen wist 13 industriemolens te redden, die nog steeds op traditionele wijze olie, papier, meel en hout produceren. Vaak unieke molens, die nergens ter wereld meer te vinden zijn. De Molenroute rijgt deze en andere bijzondere molens aaneen.
Molendagen? Fietsdagen!
De nieuwe fietsroute, die het hele jaar door kan worden gereden, werd opgezet in het kader van de campagne ‘Molendagen? Fietsdagen!’. Hierbij worden bewoners van de Zaanstreek en omgeving uitgenodigd van de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei lekkere fietsdagen te maken. “Er zijn nog teveel mensen in en om de Zaanstreek die niet weten dat er op fietsafstand prachtige, vaak unieke molens staan met een mooi verhaal,” zegt Lex Kruijver, directeur van Marketing Zaanstreek. Vereniging De Zaansche Molen zorgt er voor dat zaterdag 11 mei alle molens draaien voor het publiek en veel molens zijn die dag ook opengesteld. Rond enkele molens is voor die zaterdag een speciaal programma samengesteld. Op Zaans.nl vind je de leukste activiteiten terug samen met onder andere 10 tips voor leuke en lekkere plekken om even af te stappen.
Papiermolen in vol bedrijf
Molen De Schoolmeester in Westzaan, de nog enige werkende windpapiermolen ter wereld, is zaterdag 11 mei in vol bedrijf. Er wordt papier geschept uit een met turf verwarmde schepkuip en zelfs de papiermachine uit 1877 zal in werking zijn. Bovendien kun je er deze dag gratis een workshop boekbinden volgen, georganiseerd door Annemiek van der Moezel en Sandra Benschop. De boekjes krijgen uiteraard omslagen van door de molenaar gemaakt ‘Zaansch bord’. Op loopafstand vanaf De Schoolmeester bevindt zich de werkplaats van de Stichting Lettergieten 1983. Hier wordt zaterdags gedemonstreerd hoe loden letters gegoten worden, die meer dan 500 jaar geschreven communicatie voor de mensheid mogelijk hebben gemaakt.
Bootje tussen molens Westzaan
In pelmolen Het Prinsenhof wordt zaterdag 11 mei bij voldoende wind gerst tot gort gepeld. Vanaf de stelling van deze molen heb je een prachtig uitzicht over het polderlandschap van het Westzijderveld en op de op een eilandje gelegen molen De Jonge Dirk. Ook het watermolentje De Zwaan is weer maalvaardig en zal zich bij voldoende wind van zijn beste kant laten zien. Zaterdags zullen een drietal koolvletjes, kleine bootjes, een verbinding verzorgen tussen deze drie molens. Kaartjes koop je tussen 10.00 en 16.00 uur bij molen De Schoolmeester, waar je ook op de boot stapt. Voor meer informatie over de molens, de activiteiten, locaties en toegangsprijzen kun je terecht op www.zaanschemolen.nl.
Biksteenmolen De Vlijt beleven
Ook biksteenmolen De Vlijt in Oostzaan is actief tijdens de Nationale Molendagen. Zaterdag 11 mei kun je de molen vanaf 11.00 uur gratis bezoeken. Een bootje vaart je over van de Dr. Keijzerstraat in Oostzaan. In de molen is de geschiedenis van de biksteenmolen te zien, te horen en te beleven. Zandsteen wordt vermalen tot schuurzand en de molenaar vertelt over de restauratie, die de molen weer in oude glorie gaat herstellen. Speciaal voor deze Molendag vaart de Koeman Express je vanaf 12.00 uur van De Vlijt naar de Twiskemolen waar molenaar Marcel Koop onder andere vertelt over het mooi ambacht van molenmaker. Op zondag wordt er een vaartocht georganiseerd door het Oostzanerveld. Voor meer informatie over en reserveren voor de activiteiten in Oostzaan kun je terecht op www.SaenSaddles.nl.
Laatste kans Molenmuseum
In het Molenmuseum kun je de expositie ‘Leven onder zeeniveau’ bezoeken. Deze expositie duurt nog tot 31 mei 2019 en is tevens een van de laatste kansen om het Molenmuseum op de huidige locatie in Koog aan de Zaan te bezoeken. Op 1 juni sluit het museum om begin 2020 haar deuren weer te openen op de Zaanse Schans.