AMSTERDAM - Vandaag stond de wielerklassieker van het najaar op de fietsagenda: de Saxo Dam tot Dam Fietsclassic. Ruim 3.000 enthousiaste fietsers verzamelden zich op de Dam in Amsterdam voor een prachtige rit langs pittoreske dorpjes met ‘Dam’ in de naam. De 16e editie eindigde in stijl met een bruisend fietsfeest op de Dam, waar deelnemers hun prestaties trots vierden. Voor het goede doel van het evenement, Longfonds, werd het mooie bedrag van € 8.600,- opgehaald.


Hoewel de tijd is aangebroken dat de blaadjes langzaam van de bomen beginnen te vallen, genoten de deelnemers vandaag van een stralende nazomerdag. Onder een strakblauwe lucht klonk vanmorgen de startgong. De deelnemers aan de 160 km mochten als eerst op weg richting de IJ-tunnel. Kort erna zoefden ook de 110, 90, 60 en 40 km deelnemers vanaf de Damstraat naar de befaamde tunnel.

Het overgrote deel van de deelnemers trapte door het prachtige landschap van Noord-Holland en kwamen langs plaatsen zoals Monnickendam en Volendam. En primeur was dit jaar de Ultimate Ride van 200 km. Voor degenen die de uitdaging aandurfden, ging de route naar de dammen van het zuiden langs onder andere Rotterdam en Zwammerdam.

Met de introductie van de Ultimate Ride hebben fietsers nu de keuze uit zes afstanden. Zo is de Saxo Dam tot Dam FietsClassic voor iedereen: van fanatieke wielrenners tot recreatieve stadsfietsers, en van jong tot oud. Ook deden er ontzettend veel businessteams mee, wat laat zien dat fietsen enorm populair is binnen bedrijven.

Zoals de deelnemers aan evenementen van Le Champion gewend zijn, werden de fietsers onderweg goed verzorgd bij de verzorgingsposten. De vrijwilligers deelden van alles uit: bananen, mueslibollen, kaas, komkommers en sportdrank. Op prachtige locaties, zoals Kaasboerdij Henri Willig en Paviljoen Twiske, kon er optimaal worden uitgerust en was het erg gezellig.

Na een zonnige dag vol fietsplezier werd de 16e editie feestelijk afgesloten op de Dam. Deelnemers genoten van vrolijke muziek en een welverdiend moment van ontspanning. Met een hapje en drankje in de hand vierden ze hun prestaties, zichtbaar trots en met stralende gezichten.

€ 8.600,- voor het Longfonds

De ruim 3.000 deelnemers spanden zich vandaag in voor Longfonds: het officiële goede doel van het evenement. Bij de inschrijving konden deelnemers een vrijwillige donatie doen aan het Longfonds of een eigen actiepagina aanmaken.

De 40 km-route, die speciaal is omgedoopt tot de Longfondsroute, gaf de deelnemers onderweg niet alleen prachtige uitzichten, maar ook waardevolle tips en interessante weetjes over schone lucht en het behoud van gezonde longen.

Op de Dam werd bij de finish een cheque van € 8.600,- uitgereikt aan Károly Illy, de directeur van Longfonds.

Editie 2025

De 17e editie van de Saxo Dam tot Dam FietsClassic vindt plaats op zondag 21 september 2025. De inschrijving opent medio april. Kijk voor meer informatie op www.saxodamtotdamfietsclassic.nl.